Teatru TV

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Teatru TV

Postby mateicoman » Sun Mar 22, 2015 7:02 pm

Consider ca interesanta deschiderea acestui subiect aici si totodata ca e la locul lui.
Mai intai trebuie aduse multumiri echipei care munceste pentru a ne oferi pe internet aceste piese minunate, mai vechi sau mai noi, in interpretari, de asemenea, mai vechi sau mai noi, dar toate deosebite.
Si pentru ca e duminica eu voi incepe cu piese ce asigura multa buna dispozitie, pe care le-am vazut in ultima perioada.
Piesele sunt jucate de trupe romanesti in limba romana, dar cine considera de cuviinta sa adauge si in limbi straine, are la dispozitie nenumarate variante.

Incurca lume (2012) Cunoscuta piesa de A.D. Herz intr-un spectacol foarte distractiv al Teatrului Municipal Focsani.

Doctori de femei (2013) Piesa de Georges Feydeau, exploziva dar si moderna, o piesa care incanta.

Cum va place (1995) Shakespeare e prezent cu o piesa de mare finete.

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Fri Mar 27, 2015 1:44 pm

La sectiunea "e teatre?" :) adaugam:

Jucatorii de carti (1977) de N. Gogol, piesa despre care am mai amintit pe forum.

Vlaicu Voda (1982), o piesa istorica valoroasa ce a fost scrisa de Alexandru Davila si o varianta cu interpretari de valoare.

Scapino (1992) Moliere si ai nostri, un dublu castig!

Traducător
Offline
User avatar
Posts: 637
Joined: Tue Jul 05, 2011 1:11 pm
Website: http://www.titrari.ro/index.php?page=cautareuploader&z2=alex_wishmaster
Location: Bucuresti

Re: Teatru TV

Postby alex_wishmaster » Fri Mar 27, 2015 10:00 pm

Salut iniţiativa dvs de a deschide acest topic. :)
Deşi în zilele noastre ai crede că iubitorii de artă teatrală sunt din ce în ce mai puţini, iată că nu este aşa. Teatrul a fost reprezentat de-a lungul istoriei încă din cele mai vechi timpuri, fiind o formă de divertisment foarte apreciată şi, din fericire, a rămas o artă reprezentată cu succes.
Aici ar trebui să amintesc că astăzi s-a aniversat „Ziua mondială a teatrului”, prilej cu care au fost sărbătoriţi cei care au însufleţit scena de-a lungul timpului. Pentru doritorii de mai multe informaţii, aici.

Nu vreau să intru în amănunte scriind despre naşterea teatrului în Grecia antică din dorinţa de a nu plictisi. Însă aş vrea să spun doar că Aristotel i-a atribuit originea în procesiunile făcute în cinstea lui Dyonisos.
Unui anume Tespi din Icaria i se atribuie meritul de a fi creat tragedia greacă şi cu timpul, teatrul s-a răspândit din Atena secolului al VI-lea î.Hr. în toate oraşele greceşti până în sudul Italiei, la Roma, iar în timpul Renaşterii, în Marea Britanie, unde s-au pus bazele teatrului elisabetan.
Trebuie să amintesc că grecilor le aparţin termenii: teatru, dramă, odă, comedie, tragedie, scenă, poezie, muzică ş.a.
Când spui „teatru”, într-adevăr, gândul te duce la nemuritorii Goldoni, Shakespeare sau Molière despre care ne-aţi amintit de atâtea ori în postările dvs şi în topicul “Literatura – mari ecranizări”, însă mai sunt atâtea nume mari care aşteaptă să fie aduse la „vedere”.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Sat Mar 28, 2015 8:36 am

Sunt foarte multe nume mari de autori si de piese.
Daca vorbim numai de dramaturgia romaneasca avem "ceva" treaba.
Nu am inceput, dupa cum vedeti, cu piesele lui Caragiale sau altele extrem de cunoscute, care se gasesc in mai multe interpretari valoroase, dar vor trebui si ele mentionate de catre noi (V.I. Popa, etc).
Fiind prea vast domeniul, nu s-a intentionat o istorie a teatrului, am plecat de la ideea sa fie valoroase si vazute in ultima vreme, ca sa se gaseasca de vazut (vechi sau noi) sau sa se poata cere repostari.
Sper ca in viitor sa se gaseasca tot mai multe.
Clasicii sunt importanti si fara a prelungi prea mult discutia, cu voia dvs, am sa dau un alt mare exemplu de piesa (si autor) pe care am cautat-o (am intrebat chiar si spanioli) si nu se gaseste, momentan, dar pe care am avut placerea sa o citesc.
Asta pentru ca tot vorbeam cat de vast e domeniul teatrului.
E vorba despre Lope de Vega si nu despre "Cainele gradinarului", intr-adevar incantatoare, ci de piesa "Mofturile Belisei", una din cele mai frumoase piese care s-au scris vreodata, si asta nu e publicitate. :)
Si exemplele sunt nenumarate. Sa mai numaram cateva! :)

Puricele (1995) Renumita, si ca in fiecare piesa de Georges Feydeau, mare balamuc!

Cand vine barza (1984), vine un intreg stol. Piesa tonica despre natalitate, cu o desfasurare tumultoasa intr-o familie de ministru, o comedie scrisa de Andre Roussin.

Doamna ministru (1999) "Sarba (limba, nu jocul) si romana" se inrudesc prin... B. Nusic in una din piesele sale de mare succes (pentru cei care nu stiu, inca, extraordinarul dramaturg e un fel de Caragiale al sarbilor).

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Wed Apr 01, 2015 3:35 pm

Peripetiile unui om de afaceri (1983) Un montaj hazliu cu O. Cotescu dupa piesa lui Salom Alehem.

Sosesc de la Paris (1977) Se intalneste cumintele cumintilor (tatal) cu viciosul viciosilor (fiul) in piesa lui Tudor Musatescu.

Critis sau Galceava zeilor (1991) O piesa de inspiratie antica scrisa de Radu Stanca, piesa in care in urma unei intamplari incepe distractia zeilor: Atena si Afrodita se paruiesc, zeii sunt pusi in conflict si se isca agitatie mare, incat de atata alergatura olimpienii devin ... "olimpici"! :)

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Mon Apr 13, 2015 11:32 am

Cehov, dincolo de piesele foarte cunoscute, are multe alte scrieri frumoase, printre care si aceaste lucrari din anii tineretii scriitorului.

Ursul (1972)
Piesa despre o proasta dispozitie care, paradoxal, va crea cea mai buna dispozitie.

Cererea in casatorie (1972)
O cerere neobisnuita, pe cai ocolite, ce aduce la vedere calitatile protagonistilor.

Hagi Tudose (1995)
Piesa deosebit de hazlie dupa o nuvela foarte renumita, scrisa de un "greu" al dramaturgiei romanesti, B.S. Delavrancea.

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Wed Apr 22, 2015 11:54 am

Curcanii (1977) de Grigore Ventura, autor martor la evenimente. Piesa jucata cu prilejul aniversarii a 100 de ani de la razboiul de independenta.
Evantaiul (1974) de C. Goldoni. O piesa cu ritm insufletit si incurcaturi in dragoste cu un evantai. Splendida!
Persii (2004) lui Eschil in haine noi.

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Fri May 01, 2015 10:26 am

Infectia se mai trateaza si cu teatralciclina :) , cateodata.
Istoria comica a doctorului Faust (2004)
Daca serios nu iese un film mare, ci mare caricatura, si ca orice mare caricatura cateodata e premiata, macar comic sa fie bun, ca teatru.
O comedie deosebit de complexa, pe baza mai multor mari autori care s-au ocupat de acest subiect.

Pic-nic pe campul de lupta (1979) de Fernando Arrabal
Este o abordare tare neobisnuita a razboiului si distractiva in acelasi timp.

Hamlet (1996)
Anul trecut a fost aniversare Shakespeare, anul viitor va fi aniversare Shakespeare, anul asta e pauza, de Shakespeare, deci, Hamlet, intr-o renumita varianta cu A. Pintea.

Traducător
Offline
User avatar
Posts: 637
Joined: Tue Jul 05, 2011 1:11 pm
Website: http://www.titrari.ro/index.php?page=cautareuploader&z2=alex_wishmaster
Location: Bucuresti

Re: Teatru TV

Postby alex_wishmaster » Wed Aug 05, 2015 2:26 pm

Căldură mare/tăcere mare.
Aşa că, dacă-mi daţi voie, fac eu puţin „zgomot”. Nu mult, ca să nu fie „pentru nimic”. :)
Chiar dacă unele piese de teatru sunt foarte cunoscute, nu toată lumea a reuşit să le vadă pe o scenă, mai ales într-o anumită distribuţie. În acest caz, internetul poate fi o binecuvântare şi trebuie să le mulţumim celor care depun efort şi suflet şi ne oferă şansa să aducem în liniştea căminelor noastre atmosfera unei săli de teatru.

Pentru că aţi menţionat într-una din postările dvs numele lui V.I. Popa, încep cu unul dintre cele mai cunoscute titluri: Take, Ianke şi Cadâr, că altfel ajungem la vorba lui Ianke şi totul se va linişti „aşa de mult” că o să ajungem „să nu mai vorbim deloc”. :)

Iată cum îl descria marele actor Radu Beligan pe dramaturgul V.I. Popa:
„Ştia să creeze o atmosferă caldă, prietenească, fără ţipete şi urlete, nu era niciodată panicard. Parcă te lua de mână şi te conducea la întâlnirea cu rolul […] Vorbea încet, aproape şoptit. Avea o figură prelungă, fruntea înaltă şi părul vâlvoi, gura mică, pe care o tot ţuguia formând un fel de cireaşă, cum se rujează unele bătrâne ca să devină sexy. Figura emana blândeţe, ochii pătrunzători erau ajutaţi de un zâmbet şăgalnic. În timpul repetiţiei avea o măsuţă pe care trona o „stacană” de cafea de la Cofetăria Nestor, de jos, şi alături două-trei pachete de ţigări; prietenii glumeau spunând că face economie de chibrituri şi d-aia aprinde ţigară de la ţigară”, Radu Beligan, Note de insomniac.”

Sursa:

Cei care doresc să afle mai multe despre V.I. Popa sau cei care nu ştiu cine a fost V.I. Popa, pot afla de aici.

„Românul, evreul şi turcul, eroii principali din piesa de teatru care a făcut deliciul publicului spectator vreme de opt decenii, au fost inspiraţi din realitate. […]
O piesă nemuritoare Take, Ianke şi Cadâr a fost scrisă de V.I. Popa în 1932 şi surprinde mediul intercultural specific târgurilor moldoveneşti de la acea vreme. Atmosfera de calm, replicile antologice pline de umor, prieteniile legate între localnicii cu religie, cultură şi tradiţii diferite l-au inspirat pe dramaturg. Simplitatea şi bonomia românului Take, flecăreala plină de umor şi şiretenia lui Ianke, dar şi înţelepciunea şi bunătatea turcului Cadâr au fost surprinse de autor cu multă inspiraţie. Spectacolul a avut zeci de montări pe toate scenele teatrelor din ţară în ultimele opt decenii şi publicul continuă să fie fascinat de cei trei eroi.
Piesa a fost jucată pentru prima dată la Teatrul Maria Ventura din Bucureşti, în direcţia de scenă a lui Victor Ion Popa, în seara de 25 martie 1932. Distribuţia a fost una antologică: Take – Alexandru Giugaru, Ianke – G. Timică, Cadâr – Ion Sîrbul, Ilie – Jules Cazaban, Ionel – Mihai Popescu, Ana – Maria Mohor (cea de-a doua soţie a lui Victor Ion Popa), Safta – Silvia Dumitrescu.
O altă punere în scenă s-a făcut în 1976, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în regia lui Ion Finteşteanu. În rolurile principale au fost distribuiţi Alexandru Giugaru (Take), Ion Finteşteanu (Ianke) şi Marcel Anghelescu (Cadâr).
În 2001, tot la Teatrul Naţional din Bucureşti, se punea în scenă din nou Take, Ianke şi Cadâr, în regia lui Grigore Gonţa, cu o distribuţie excepţională: Take – Marin Moraru, Ianke – Radu Beligan şi Cadâr – Gheorghe Dinică.”

Sursa:În prezent, ne bucurăm de interpretarea unei noi generaţii de actori, pe care îi putem aplauda „la scenă deschisă”, în regia lui Doru Ana şi avându-i în distribuţie pe Ioan Gyuri Pascu, Nicolae Urs, Doru Ana, alături de Mircea Rusu, Maria Junghietu, Ioana Calotă, Ioana Ancea şi Andrei Roşu.

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Fri Aug 14, 2015 3:50 pm

E caldura, e si treaba multa. Imi ramane putin timp liber in care, sa fiti siguri, citesc ce mai scrieti pe aici. Iata si putina activitate:

Teatrul nostru

Poftiti la teatru, dragi amici,
Ca veti afla multe de-aici.
Amuzant sau mai in tragic,
Toate-s despre-un punct nevralgic.
Superb e teatrul romanesc!
Mereu, cu drag, eu il privesc.
Cand Chirita face valuri
Tache are idealuri,
Branzovenescu e perplex,
Necsulescu are un "complex".
Ori de ai ca preferinta
Altele, e cu putinta:
Hagi Tudose, sarmanu',
Nebunia Duduleanu,
Prosti ce stau sub clar de luna,
Fat-Frumos sau zana buna,
Pe alese, mii si mii,
Ai, la teatru, daca vii!
Anii au trecut, zadarnic,
Multi isi duc un trai amarnic.
Ce privire monstruoasa
Vezi la cei "fara de casa"!
Teatru este o-ndreptare.
Sa-l incerce fiecare!

Ca sa vorbesc si eu despre teatru, cat de pe scurt se poate, si mai ales despre ceva nou, va amintesc de cea mai... veche piesa romaneasca de teatru printr-o adresa unde gasiti multe detalii pe care ni le-au oferit realizatorii acestei pagini:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Occisio_G ... e_expressa

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Tue Aug 25, 2015 9:37 am

Chiar a fost zilele astea si a TV piesa "... sub clar de lună (1998)" cu prilejul aniversarii autorului, T. Mazilu. :)

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Tue Sep 01, 2015 8:00 pm

Satul de mutre idioate,
Ce nu ai da sa ai un frate
Ca sa-l imbratisezi cu drag,
Si nu in stil energofag ! :))
Este vorba despre Îmbratisarea fratelui de Alexandru Philippide, o piesa foarte buna.

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Sat Oct 24, 2015 9:10 am

Kabala bigotilor (1998), o piesa despre Moliere si nu numai, ce a fost scrisa de Mihail Bulgakov, are si o interpretare meritorie de la Teatrul National din Iasi.

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Sat Oct 31, 2015 11:20 am

Inca o posibilitate de a va petrece timpul, in afara de iubirea nobila, este si o Iubire confort 2 (2009), o piesa reusita si foarte comica. :)

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Tue Jan 12, 2016 11:16 am

Stilpii societatii - 1988
Piesa lui H. Ibsen, unul din marii clasici ai dramaturgiei, face o descindere interesanta in toate palierele societatii, iar interpretarea ei, cu mari actori romani, este la nivel inalt.

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Fri Jan 15, 2016 1:45 pm

Pare neobisnuit sau inedit sa citesti asa ceva, dar Eminescu s-a preocupat si de teatru vesel. Comedia sa intitulata "Gogu tatii" cu siguranta ar fi fost un succes de casa odata terminata.
E o lectura placuta!
Fiindca e ora mesei, un citat pe profil din aceasta piesa:
"Ei, atunci mă duc să te anunţ cuconaşule pentru că stomahul meu e setos de adoraţiunea unei fripturi." :))

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Sat Feb 06, 2016 10:32 am

Cafeneaua (2013) - adaptare a unei piese americane „Wally’s Cafe” de Sam Bobrik & Ron Clark
In distributie: Horaţiu Mălăele (Wally), Dana Dogaru (Louise) şi Emilia Popescu (Janet)
:)

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Sun Apr 24, 2016 9:47 am

Operatiunea Gambit (1982)
O piesa buna in care totul este foarte volatil, subiectul fiind din spionajul economic, iar interpretarile actorilor (A. Pellea, ... ) sunt reusite.

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Fri May 06, 2016 6:14 am

Mult zgomot pentru nimic (1976)
Este una din cele mai frumoase comedii de W. Shakespeare. Cu Irina Petrescu, excelenta in rolul Beatricei, personajul cheie al piesei, as zice, dar si cu alti actori la fel de mari in distributie, actori care ofera un spectacol placut, potrivit acum cu prilejul anului Shakespeare, cum mai spuneam si cu alta ocazie. :)

Movie Guru
Offline
User avatar
Posts: 1684
Joined: Sat Feb 18, 2012 3:05 pm

Re: Teatru TV

Postby mateicoman » Sun Dec 04, 2016 3:46 pm

Nu stiu ce ziceti voi despre asta, dar fiindca anul acesta tinde sa-si dea duhul, mai zabovesc putin sa vorbesc despre o productie incadrata tot la anul Shakespeare, desi e un film, facut dupa piesa omonima a dramaturgului, film ramas in memoria unor persoane ca fiind remarcabil iar in a altora ca fiind inexistent, amintit in toate "pomelnicele" cu pelicule care infrunta timpul. Acest film, Henry V (1944), in regia si cu Laurence Olivier, incepe ca teatru, teatru in teatru mai precis sau, ma rog, in film, tare imi mai place sa zic bazaconia asta pentru care unii au luat premiiul Nobel candva, apoi o da din teatru in film pe nesimtite, toate sunt de o maniera foarte izbutita, iar piesa este minunata. Henry V asta e vanjos, dar are si alte calitati, cucereste o Franta si e cucerit de o printesa frantuzoaica. E de urmarit in serile lungi de iarna! :)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest